Metaxa


Metaxa

A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktől.

A Metaxa külön kategória önmagában: Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetőség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát.

A Metaxát a mai napig a több évszázados recept alapján három Attikán termő szőlőfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készítik. Ez egy különleges bor, amelyet lepárolnak. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik 3 - 30 évig (ez a készülő Metaxa típusától függ), majd Limnos és Samos szigetéről származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd további, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül -6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik.

Az üvegen szereplő csillagok az érlelési időről árulkodnak. Pl: Metaxa 3*: Mézszínű, mazsolás, gyümölcsös aromájú fiatalos ízű ital.

Érlelési ideje legkevesebb három év. Metaxa 5* Classic:Üvegét az ókori görög építészet ihlette. Sötét mézszínű, mazsolás, enyhén gyümölcs aromájú, lágy, érett ízű ital.

Érlelési ideje legkevesebb öt év. Metaxa 7* Amphora: A márka legimpozánsabb, "deluxe" képviselője, elegáns üvegét az ókori görög "Amphora"váza formája ihlette. Óarany színű, teljes, érett, enyhén vaníliás ízű ital.

Érlelési ideje legkevesebb hét év. Az ital jellemzője a különleges lágy íz, amelyet sokféle módon élvezhetünk. Fogyaszthatjuk szobahőmérsékleten vagy jéggel, magában vagy long-drink-ként (például gyömbérrel, narancslével vagy kólával). Hagyományosan azonban önmagában, szobahőmérsékleten, különösen étkezés után kellemes ital. Jéggel üdítően hat a nyári éjszakában. Hűvösebb estéken pedig meleg teában vagy kakaóban is finom.

Az ital markáns, alkoholtartalma 40%. Az ütösebb koktélok kedvelt alapanyaga. Ezek a következők: Metaxa-kóla, MetaXalma, Alexander, Sherry Twist, és a Flaming Lamborghini amit az 5 legerősebb tagjaként tartanak számon.

Forrás:

bartender.mindenkilapja.hu


Szerkesztés dátuma: szerda, 2011. március 9. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 6,904 Kategória: Italok » Egyéb italok
Előző cikk: Jägermeister Következő cikk: Rum


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: